Info
Dynamo Jeugdwerk
Met jeugdwerkers, sociaal beheerders, buursportcoaches, vrijwilligers, stagiaires en natuurlijk de jeugd, doen wij ons werk in Eindhoven en de regio. We bereiken hiermee jongeren van 7 tot 27 jaar. Je kunt ons vinden in Waalre, Best en in de stadsdelen Stratum, Tongelre, Woensel-Zuid, Strijp en Gestel in Eindhoven.
De jongerencentra in de wijken zijn het centrale middelpunt van het jeugdwerk, maar daarbuiten organiseren wij veel activiteiten. Door de wijken heen maken we gebruik van verschillende panden en ruimten, zoals basisscholen, het Techplayground HQ, freerunhal Commit040, Johan Cruijff-veldje, verharde trapveldjes en parken. Daarnaast zijn we vaak op straat en online te vinden. Je kunt zeggen: Dynamo Jeugdwerk is overal waar jongeren hun ‘ding’ doen.
We pikken trends, behoeften en signalen op en vertalen die naar activiteiten. De activiteiten die we organiseren zijn bedoeld voor ontmoeting en ontspanning, zinnige vrijetijdbesteding, talentontwikkeling en persoonlijke groei. We stimuleren jongeren om zelf te leren organiseren en ondersteunen hen op hun pad naar het realiseren van hun dromen.
Hoe doen we dat?
Wij leggen contact met jongeren in hun eigen leefomgeving. We zien hen in hun vrije tijd: overdag en ‘s avonds. Via social media gaat dit contact altijd door, ook ’s avonds en in het weekend! Zo leren we elkaar goed kennen. Daarom weten we wat hen écht bezighoudt, wat hen interesseert of juist irriteert. Op het gebied van hun buurt, school, werk, relatie, thuissituatie of anders.
We hebben contact met ouders, buurtbewoners, verschillende professionals, instanties, winkeliers en ondernemers. Onze schakelfunctie en verbindende rol kunnen we zo goed inzetten.
Samen een buurtfeest organiseren, een probleem of een misverstand oplossen of een goed gesprek met ouders voeren zijn ook onze taken als jeugdwerkers. Wij luisteren naar het verhaal van de jongeren en komen op voor hun belangen! We zorgen ervoor dat ze zoveel mogelijk vooruit komen met o.a. het afmaken van school / de opleiding of het vinden van een (bij)baan. Deel kunnen nemen aan kosteloze, of in ieder geval betaalbare, activiteiten hoort daarbij. Ook geven wij de behoeften en vragen van de jongeren door aan instanties, zoals de gemeente. Een voorbeeld is het plaatsen van extra verlichting bij een sportveldje.
Hen een spiegel voorhouden doen we ook. Wij spreken jongeren namelijk ook aan op negatief gedrag en wijzen hen op de (mogelijke)gevolgen hiervan op hun omgeving. Denk aan overlast in de wijk. Wij staan achter de jongeren en tegelijkertijd draaien we niet om de zaken heen. Het oplossen van een probleem zit soms in een klein hoekje en we zoeken altijd samen met de jongeren naar oplossingen. Ook hier werken we in verbinding met de buurt en met de partners.
Kortom: jeugdwerkers zijn duizendpoten, zeker onze jeugdwerkers! Wij begrijpen en spreken de taal van de jongeren. Zij kunnen bij ons terecht met hun verhaal, vragen, ideeën, twijfels, ambities en zeker ook met problemen. Wij zijn altijd in de buurt om te bouwen aan onderling vertrouwen.